GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 11:23 AM CET, Feb 21, 2017

Izaslanik Damir Jukić uputio otvoreno pismo VSTV-u, Ministarstvu pravde BiH, Uredu visokog predstavnika i medijima

User Rating:  / 3

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBIH, održanoj 12.1.2017. godine Damir Jukić, zastupnik HDZ-a BiH u Domu naroda, uputio je pitanje Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, vezano za imenovanje sudaca u općini Žepče.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH dalo je odgovor na postavljeno pitanje izaslanika Jukića u kojem između ostalog stoji:

"U Općinskom sudu u Žepču sistematizirano je ukupno pet pozicija redovnih sudaca i sve su popunjene. Trenutna nacionalna struktura sudaca je sljedeća 3 suca iz reda bošnjačkog naroda, 1 sudac iz reda hrvatskog naroda i 1 sudac iz reda ostalih".

Nezadovoljan odgovorom VSTV-a, izaslanik Jukić je danas uputio „Otvoreno pismo  vezano za nacionalni sastav Općinskog suda Žepče“ i to Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, Ministarstvu prvade BiH, Uredu visokog predstavnika u BiH i medijima koje prenosimo u cijelosti.

 Poštovani,

 Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBIH, održanoj 12.1.2017. godine uputio sam pitanje Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, vezano za imenovanje sudaca u općini Žepče. Pitanje koje sam postavio je sljedeće: "Je li nacionalni sastav sudaca u Općinskom sudu u Žepču u skladu s nacionalnim sastavom stanovništva, odnosno, jesu li prilikom imenovanja sudaca u Općinskom sudu u Žepču ispoštovane sve odredbe Zakona VSTV-a i Zakona o sudovima?"

 Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH dalo je odgovor na moje postavljeno pitanje u kojem između ostalog stoji:

 "U Općinskom sudu u Žepču sistematizirano je ukupno pet pozicija redovnih sudaca i sve su popunjene. Trenutna nacionalna struktura sudaca je sljedeća 3 suca iz reda bošnjačkog naroda, 1 sudac iz reda hrvatskog naroda i 1 sudac iz reda ostalih.
...
Kao što se može primijetiti, od 2008. godine, pored višestrukog ponavljanja natječaja, nije bilo moguće imenovati suca Općinskog suda u Žepču iz reda hrvatskog naroda, jer naprosto nije bilo prijavljenih kandidata hrvatske nacionalnosti. U ovakvoj situaciji Vijeće je jedino moglo, u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH i Zakonom o sudovima u Federaciji BiH, imenovati najbolje kandidate iz reda nekog drugog naroda kako funkcioniranje Općinskog suda u Žepču ne bi bilo dovedeno u pitanje.
Općinski sud u Žepču je jedan od primjera u kojem je doista došlo do disbalansa prilikom imenovanja sudaca na štetu hrvatskog naroda, ali isto tako je u nekim drugim sudovima narušen nacionalni balans na štetu bošnjačkog ili srpskog naroda...“

 Nemogu prihvatiti dostavljeni odgovor u kojem se tvrdi da nije bilo prijavljenih Hrvata kada pouzdano znam da se u dva navrata na raspisane natječaje prijavljivao gosp. Mato Kulaš –mr.pravnih znanosti hrvatske nacionalnosti, niti priznanje VSTV-a da je upravo Žepče primjer nacionalnog disbalansa na štetu hrvatskog naroda a poznavajući činjenicu da je Žepče sredina sa većinskim hrvatskim stanovništvom a samo jedan sudac je Hrvat. Zašto su u sudu Hrvati manjina? Da li to znači da su suci imenovani protivno Ustavu i Zakonu, da li je za natječaj znala lokalna zajednica i da li je mogao biti otvoren do popune a sudac iz reda Bošnjaka primljen na određeno vrijeme???

 Mislim da ovakav odnos VSTV-a ne doprinosi stabiliziranju odnosa već izazivaju nove nepotrebne prijepore u Žepču i Federaciji BiH te je izaziva veliko nezadovoljstvo pučanstva u općini Žepče, a također i ja kao njihov  izabrani predstavnik u Skupštini ZDK i Parlamentu FBiH izražavam prosvjed i veliko negodovanje.

 Smatram da je prekršen Ustav FBiH, Ustav ZDK, te zakonski propisi koji uređuju ovu oblast.

 Upozoravam da se ovakvim odnosom provodi institucionalna neravnopravnost nad hrvatskim narodom, ruši pravosudni sustav, te izaziva nepovjerenje u sudske institucije.

 Stoga tražim od Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH da poništi zadnje odluke o imenovanju sudaca (kao što je to učinjeno prije nekoliko dana za Općinski sud u Čitluku), te da imenuju suce Općinskog suda u Žepču sukladno Ustavu i zakonu odnosno da ispravi veliku nepravdu prema hrvatskom narodu u općini Žepče.


S štovanjem,
                                                                                                                                               Damir Jukić, s.r

 

 

  • Hits: 1922

U Žepču održan sabor Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a ZDK

User Rating:  / 1

Općina Žepče bila je domaćin članovima Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a ZDK-a, koji su došli iz Vareša, Maglaja, Tešnja, Usore i Žepča kako bi sudjelovali u izboru novog rukovodstva županijske udruge za iduće četiri godine.

Povjerenje svih članova Udruge za novi mandat od četiri godine dobio je stari novi predsjednik Dragan Janko, dok je za njegova zamjenika izabran Ilija Jelić iz Usore. Ostali članovi UO su Čedomir Franjkić iz Vareša i Josip Trogrlić iz Žepča. Članstvo je biralo i predsjednika Skupštine, a na to mjesto izabran je Željko Jurišić iz Tešnja, dok su njegovi zamjenici Marko Zelić iz Maglaja i Milivoj Banoža iz Žepča. Za predsjednika NO izabran je Blaženko Terzić iz Vareša, a članove Ivica Čosić iz Žepča i Nedeljko Bilkić iz Usore. Za predsjednika Suda časti izabran je Anto Bakula iz Žepča, a članovi su Grga Vukančić iz Vareša i Anto Ravnjak iz Žepča.

Janko je prezentirao četverogodišnji rad udruge koja je osnovana 2007. – Brojni projekti su uspješno realizirani u gotovo svim općinama u kojima djeluju općinske organizacije i podružnice županijske Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a, od podjele 320 božićnih i novogodišnjih darova za djecu članova Udruge i djecu razvojačenih branitelja, do podjele školskih torbi…

Aktivnosti Udruge

Ovu aktivnost Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a provodi od 2013. i tijekom četiri godine na prostoru ZDŽ-a, uz pomoć općinskih podružnica u Usori, Žepču i Varešu, dodijeljeno je 218 školskih torbi, kazao je Janko i dodao kako su pružene i pojedinačne pomoći za članove u stanju socijalne pomoći. Tako je realizirana akcija izgradnje obiteljske kuće za obitelj preminuloga člana Udruge Stjepana Matešića gdje je veći dio sredstava osiguran iz proračuna ZDŽ-a preko Ministarstva za braniteljska pitanja, dok je manji dio financirala Općina Žepče te su preko Udruge prikupljene određene donacije. Također, općinski UNRO HVO-a Usora i UNRO HVO-a ZDŽ-a jednokratnom donacijom podržali su akciju izgradnje kuće obitelji pokojnog Josipa Perića iz Ularica, Usore, razvojačenog branitelja koji za svoga života, zbog teškog imovinskog i financijskog stanja, nije uspio izgraditi kuću za svoje četvero maloljetne djece. Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a ZDŽ-a je u proteklom razdoblju u suradnji s Udrugom pripadnika postrojbe “Anto Bruno Bušić” aktivno radila na obnovi i uređenju spomen-obilježja poginulim pripadnicima postrojbe, koje se nalazi u naselju Osova. Ova aktivnost je provedena u nekoliko faza, a planirano je da se i u budućnosti nastavi. Udruga nositelja ratnih odličja HVO-a ZDŽ-a je u suradnji s MZ Brankovići i ostalim donatorima provela aktivnosti izgradnje spomen-obilježja poginulim braniteljima HVO-a Brankovići u općini Žepče. Prošle godine uspostavljena je suradnja s članovima Udruge veterana 122. Brigade HV-a iz Đakova koji su posjetili općinu Žepče i Usoru gdje su s UNRO HVO-a ZDŽ-a potpisali protokol o suradnji. On je izraz zajedničkog stremljenja na očuvanju digniteta Domovinskog rata, jačanju prijateljskih veza i suradnji među njihovim članovima te povezivanju hrvatskog naroda, objasnio je Janko koji je naglasio da je za većinu članova, i za njega osobno, jedna od najznačajnijih aktivnosti bila posjet Vukovaru i Bleiburgu. Jedan od također značajnih projekata je onaj uspostave voćnjaka, kao oblika radne terapije i dodatnog zapošljavanja koji se realizira od 2014. Udruga je svojim članovima donirala sadnice jabuke, kruške i šljive te zaštitne mreže, dok su oni imali obvezu zasaditi voće i uspostaviti voćnjake na privatnim parcelama.

Brojni projekti

U tri godine ugovorno je uspostavljeno 26 voćnjaka u općinama u kojima djeluje Udruga. Projektima je distribuirano 1300 sadnica i 1040 m zaštitne mreže. Ovaj projekt, kao i većina drugih, bit će nastavljen i u idućim godinama, kaže Janko. Dodijeljene su zahvalnice istaknutim članovima za doprinos u razvoju Udruge u proteklih 10 godina i sudjelovanja u aktivnostima obilježavanja značajnih datuma iz Domovinskog rata. Zahvalnice su dobili Mario Andrić iz Vareša, Mirko Sinanović iz Žepča i Nediljko Matošević iz Usore. Dodijeljena je plaketa o prijemu u počasno članstvo Udruge Anti Karimoviću, bratu Josipa Karimovića Grabe, nositelja ratnog odličja HVO-a koji je 30. siječnja 1994. u obrani žepačkih krajeva poginuo. Donesena je odluka o prijemu u počasno članstvo korisnicima prava dobitnika ratnih odličja HVO-a odnosno članovima obitelji poginuloga ili umrlog nositelja ratnog odličja. Ukupno je primljeno 15 osoba u status počasnog člana Udruge.

  • Hits: 265

Isplaćena šesta rata stipendija u ZDK, Žepču iznos od 18.700 KM

User Rating:  / 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je osigurala i izvršila  isplatu šeste rate stipendije za 1.555 korisnika stipendija, studenata - branitelja i članova njihovih obitelji u iznosu od 206.050  KM. 

Po lokalnim zajednicama u kantonu je najviše sredstva izdvojeno za stipendiste iz Zenice 47.550 KM, zatim Zavidovići 24.950 KM, Visoko 22.200 KM, Žepče 18.700 KM, Kakanj 17.500 KM, Maglaj 17.200 KM, Tešanj 17.050 KM, Olovo 9.750 KM, Vareš 9.450 KM, Breza 8.500 KM, Doboj Jug 8.050 KM i Usora 5.150 KM. 

U naredna dva mjeseca bit će isplaćene i preostale dvije rate zakašnjelih stipendija. U kantonalnom proračunu za ovu namjenu u 2016. godini bio je planiran iznos od 1.650.000 KM, kojim se stipendira najveći broj odobrenih stipendija u dugogodišnjoj aktivnosti Ministarstva za braniteljska pitanja Zeničko-dobojskog kantona.

  • Hits: 326

Obilježena 23. godišnjica stradanja pukovnika Josipa Karimović Grabe

User Rating:  / 1

Dana 30.01.2017. godine  na spomen obilježju koje je podignuto na ulazu u vojarnu OS BiH,  u znak siječanja na pukovnika Josipa Karimovića Grabu , položeno je cvijeće i zapaljene svijeće a potom i na grobu pukovnika Josipa Karimovića Grabe   na mjesnom  groblju u Mladoševici.

Cvijeće i svijeće  položili su  zapovjednik vojarne bojnik Josip Bilić  sa svojim suradnicima ,  predstavnici Udruge obitelji poginuli i nestali hrvatski branitelja HVO općine  Žepče  , Udruge nositelja ratnih odličja HVO Općine  Žepče i ZDŽ,   predstavnici  Udruge Anto Bruno Bušić, predstavnici HVIDR-e i  članovi zapovjedništva 111xp brigade  HVO-a.

Pukovnik Josip Karimović Grabo  je  posthumno odlikovan najvišim ratnim odličjem  za  svoja djela  tijekom domovinskog rata  a u  znak sjećanja ovog ratnog zapovjednika,  vojarna  OS BiH u Žepču  nosi njegovo ime     „ Josip Karimović Grabo“. Na današnji dan 1994. godine je poginuo u obrani žepačkih krajeva.

{jcomments off}

  • Hits: 1640

Javni poziv za raspored taksi vozila na taksi stajališta na teritoriji općine Žepče

User Rating:  / 0

I Predmet Javnog poziva
 
    Predmet ovog poziva je raspored taksivozila na taksistajalištu u ulici Prva, općina Žepče za 2017.godinu. Broj stajališnih mjesta na taksistajalištu za koje se raspisuje poziv je 9 (devet).
 
II Uvjeti za sudjelovanje na javnom pozivu
 
Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju taksiprijevoznici koji ispunjavaju 
 
   sljedeće kriterije:
 
-          da su registrirani za obavljanje djelatnosti taksiprijevoza i da im je to osnovna djelatnost,
 
-          da imaju prebivalište na području općine Žepče najmanje 6 mjeseci do dana podnošenja zahtjeva,
 
-          da uredno izmiruju obveze u pogledu plaćanja javnih prihoda,
 
-          da nemaju izrečenu pravomoćnu odluku kojim je određena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti javnog prijevoza dok ta mjera traje.
 
III Potrebna dokumentacija
 
Fizička lica
 
1.     Važeće rješenje/odobrenje za obavljanje taksiprijevoza kao osnovne djelatnosti
 
2.     Uvjerenje nadležnog organa o prebivalištu na teritoriji općine Žepče (CIPS)
 
3.     Uvjerenje nadležnog poreznog organa da uredno izmiruje obaveze u pogledu plaćanja javnih prihoda (ili zaključen sporazum duga u ratama)
 
4.     Uvjerenje nadležnog suda da podnosilac u posljednjoj godini dana od dana podnošenja zahtjeva za raspored nije više od jednom za prekršaj iz Zakona o cestovnom prijevozu FBiH („Službene novine FBiH“ broj 28/06 i 2/10) na osnovu kojeg je sud pravosnažnim rješenjem izrekao zaštitnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti javnog prijevoza.
 
5.     Obrazac zahtjeva za raspored taksivozila na taksistajalište.
 
6.     Izuzetno, pored navedene dokumentacije, fizičko lice koje podnosi zahtjev za raspored dva vozila na taksistajalištima dužno je za uposlenog vozača dostaviti prijavu penzijsko-invalidskog osiguranja i uvjerenje o položenom posebnom ispitu za taksivozača.
 
Pravna lica
1.     aktuelni izvod iz sudskog registra i obavještenje Federalnog zavoda za statistiku o razvrstavanju djelatnosti,
 
2.     Prijava penzijsko-invalidskog osiguranja i uvjerenje o položenom posebnom ispitu za taksivozača za uposlene vozače,
 
3.     Uvjerenje nadležnog poreznog organa da uredno izmiruje obaveze u pogledu plaćanja javnih prihoda ili zaključen sporazum o plaćanju duga u ratama,
 
4.     Uvjerenje nadležnog suda da u posljednoj godini dana od dana podnošenja zahtjeva za raspored nije više od jednom kažnjen za prekršaj iz Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“, broj 28/06 i 2/10) na osnovu kojeg je sud pravosnažnim rješenjem izrekao zaštitnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti javnog prijevoza
 
5.     Obrazac zahtjeva za raspored taksivozila na taksistajalište.
 
 
Iznos naknade za korištenje mjesta na taksistajalištu
 
Godišnja naknada za korištenje mjesta na taksistajalištu iznosi 40 KM.
 
 
IV Ocjena i vrednovanje zahtjev
 Otvaranje, ocjenu i vrednovanje zahtjeva će obaviti Komisija/Povjerenstvo koju imenuje Općinski načelnik. Datum, vrijeme i mjesto javnog otvaranja zahtjeva će biti objavljeno nakon isteka roka za prijave.
 
 
V Mjesto, način i rok za podnošenje zahtjeva
 
Obrazac za podnošenje zahtjeva se može preuzeti na u uredu broj 12 ili na info centru Općine Žepče.
 
Javni poziv ostaje otvoren do 08.02.2017.godine do 1500 sati. Isti će biti objavljen na oglasnoj ploči Općine Žepče, web stranici Općine Žepče i Dnevnom avazu. Zahtjevi se podnose na pisarnicu Općine Žepče u zatvorenim kovertama sa sa naznakom:
 
        „PRIJAVA NA JAVNI POZIV ZA RASPORED NA TAKSISTAJALIŠTU- NE OTVARATI“
 
Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.
 
Preliminarna rang lista rasporeda taksivozila na će biti objavljena na oglasnoj ploči Općine Žepče i web stranici Općine Žepče.
 
Obrazac zahtjeva

  • Hits: 646

VISOKA PRIZNANJA BOKSAČKOG SAVEZA HRVATSKE

User Rating:  / 1

Krajem prošle godine Boksački savez Hrvatske održao je svoju redovnu i svečanu Skupštinu. U radnom dijelu usvojena su izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2016. godinu, te planovi za 2017. godinu. Sjednica je održana pod predsjedanjem HBS gospodina Bone Bošnjaka.

U svečanom dijelu izvršena je podjela priznanja za dugogodišnji predani rad u boksačkom sportu i to :

-          dr.  Zdenku Mitru za dugogodišnji rad i predsjedanjem Liječničkom komisijom HBS,

-          plakete za uspjehe dobili su Filip Hrgović, osvajač olimpijske bronce, europski prvaci Josip Biletić i Matej Hlača, te osvajači europskih bronci Gabrijel  Veočić i Borna Lončarić,

-          diplome za 1 – AIBA primili su suci Naim Ramaj, Edvardo Gustin, Sanjin Žmikić i Dragan Čović,

-          diplome za 1 – AIBA zvjezdicu primili su i treneri : Franjo i Jozo Marković, Stipan Prtenjača, Tomo Kadić, Saša Pasler, Ivica Zubčić, Ante Čepo, Vladimir Arlović, Željko Krpan, Veselin Lakičević, Kristijan Hodak, Stipica Brekalo, Moris Tanković, Davor Jurić, Pero Veočić, Vedran Prica, Edi Milošević, Dean Tonsa, Dean Badenjak i Vladimir Babić.

Posebno je značajno da su visokoprestižne i značajne diplome dobili treneri žepačkih korijena : Franjo Džek Marković, sada trener u Rijeci, te Jozo Marković, nekada profesionalni boksač i sada trener u Zagrebu. I sada su aktivni u hrvatskom boksu, a želja im je da u rodnom Žepču osnuju boksački klub.

Franjo Marković Džek je imao značajnu ulogu u održavanju i organizaciji boksačkog memorijalnog turnira „ Lozančić – Jozić“ u Žepču na kome su nastupila mnoga poznata boksačka imena  iz BiH, Hrvatske i Slovenije.

Žepče, 19.01.2017. god.

 

 

 

  • Hits: 407

Subcategories

Izdvojeno

U Žepču postavljeni parking aparati

U Žepču postavljeni parking aparati

U cilju osuvremenjavanja i olakšavanja usluga naplate parkinga u gradu Žepču nabavljena su i instalirana 2 parking aparata. Isti su postavljeni u centru grada u ul. Prvoj. Vrijeme naplate: od 7 do...

30-07-2015 Hits:5606 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:4605 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled