GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 8:35 AM CEST, Sep 28, 2016

„Svastike“ GKM „Vitez“ u utorak u Žepču

User Rating:  / 1

U utorak 27. rujna 2016. godine, predstava „Svastike“ Gradskog kazališta mladih iz Viteza gostuje u Žepču.

„Svastike“ u kino-dvorani Doma kulture igraju od 19.30, a ulaz na predstavu je besplatan. Predstava je inače, dio projekta podržanog od fondacije Shuler Helfen Leben.

Autor teksta: Savo Škobić
Režija: Mirna Matković
Igraju: Matea Bošnjak, Petar Pejović, Paula Grebenar, Marin Maros, Marija Gudelj, Anđela Mišković i Paula Radić
Glazba: Ana Maros
Svjetlo: Franka Matić
Grafička priprema: Borislav Sučić
Izvršni producent: Ivan Sajević

 

 

  • Hits: 90

U Žepču održan centralni predizborni skup HDZ BiH

User Rating:  / 3

Na prepunom poligonu Osnovne škole Žepče, u Nedjelju je održan Središnji predizborni skup HDZ-a BiH Žepče. Visoko izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a predvođeno predsjednikom i hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem i zamjenicom predsjednika HDZ-a BiH i zamjenicom predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjanom Krišto nazočili su Središnjem predizbornom skupu HDZ-a BiH u Žepču.

Izaslanstvo je najprije posjetilo Katolički školski centar „Don Bosco“, te su razgovarali sa ravnateljem KŠC don Milanom Ivančevićem, a nakon toga nazočilo Središnjem predizbornom skupu HDZ-a BiH Žepče.

Nakon intoniranja himne hrvatskog naroda i davanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima, nazočnima se obratio predsjednik OO HDZ-a BiH Žepče Josip Martić, te iskazao uvjerenje da će na idućim Lokalnim izborima Žepče znati izabrati dobar program koji su predstavili kandidat za načelnika Mato Zovko i kandidati za Općinsko vijeće HDZ-a BiH u Žepču.

Ivo Tadić predsjednik ŽO HDZ BiH ZE-DO županije i izaslanik u Domu naroda Federacije BiH kratko je pozdravio nazočne te pozvao sve okupljene u Žepču da na predstojećim izborima glasaju za listu HDZ-a BiH i kandidata za načelnika Matu Zovku. „Ovo je jedan veličanstven skup u kojemu pokazujemo našu snagu i zajedništvo. Izaberimo našeg načelnika Matu Zovku, osigurajmo većinu u Općinskom vijeću Žepča, a da bi mogli napraviti potrebni iskorak u svakom dijelu života“, zaključio je Tadić.

Nositelj liste HDZ-a BiH za Općinsko vijeće Žepče Ivica Penić, u svom je govoru kazao da se ne može opisati ljubav prema Žepču i hrvatskom narodu. „Mi smo stavili slogan Žepče na prvom mjestu, to je vrlo jasna poruka, jer za ono što volite, što vam je na prvom mjestu za to treba živjeti, ali vrijedi i umrijeti, mi smo to više puta dokazali“, kazao je Penić i pozvao sve da iziđu na predstojeće izbore i zaokruže listu HDZ-a BiH i načelnika Matu Zovku.

„Hvala vam za sve ove godine podrške koju ste mi davali, šta smo radili zadnjih godina imate na ovim letcima i brošurama, a najvažnije je to da smo mi stvorili, izgradili jednu otvorenu općinu, jednu modernu općinu, koja je poželjna za život i rad, jednu zdravu sredinu u kojoj ima mjesta za sve i za Hrvate i za Bošnjake i za Srbe, logično je da svu odgovornost kao najbrojniji narod u Žepču, na sebe preuzimaju Hrvati“, kazao je Mato Zovko načelnik i kandidat za načelnika Žepča u svome govoru te dodao: „Podaci s zadnjeg popisa stanovništva pokazuju da nas je ovdje preko 30 000, a što je u usporedbi s prijeratnim popisom daleko veća brojka, ona pokazuje da smo pametno i mudro radili i na gospodarskom i na političkom i svakom drugom dijelu koji je bio potreban za svakog našeg čovjeka ovdje u Žepču. Mi nismo bistrili visoku politiku nego smo vodili životnu politiku za naše Žepče, tako da smo stvorili modernu i otvorenu lokalnu upravu, sva javna poduzeća, javne ustanove, škole mjesne zajednice civilno društvo, sve uredno funkcionira sve ove godine, prevladali smo bez posljedica ekonomsku krizu i nezapamćenu prirodnu katastrofu 2014. godine. Ono što planiramo raditi u budućnosti, a najvažnije je to da u buduće vrijeme našu industrijsku zonu Poljak moramo popuniti poduzećima. Jako je bitno donijeti odluke i planove za novo Žepče, jer moramo konačno početi graditi i novo Žepče u žepačkom polju. Najveća nagrada za čitav naš dosadašnji rad je vaša podrška koju očekujemo na listopadskim izborima, kako bi pobijedili i da s Božjom pomoću nastavimo još jače raditi i graditi za naše Žepče“, zaključio je načelnik Mato Zovko.

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović podsjetio je u svom govoru da je HDZ BiH stožerna stranka hrvatskog naroda te izrazio uvjerenje kako će zajedno sa svojim partnerima imati 23 načelnika/gradonačelnika u Bosni i Hercegovini kao vodeća i stožerna stranka Hrvatskog naroda. Dr. Čović je jasno kazao u svome obraćanju kako HDZ BiH mora biti nositelji pozitivnih promjena, promjene koje će vrijediti za sve isto. „Mi trebamo napraviti odnose u BiH da živimo po mjeri čovjeka. Osigurati status dostojan čovjeka da mladi ostaju ovdje. Želimo suživot, ne samo u Žepču, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, a suživot znači jednakopravnost, jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini. Jednakopravnost će se riješiti kroz reorganizaciju BiH koja je jasno naznačena u rezoluciji usvojenoj u Europskom parlamentu“, naglasio je dr. Čović Mnoštvo predstavljenih projekata mogu se rješiti, ali da ih riješimo do kraja moramo uključiti i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, preko Vijeća ministara BiH a jednako tako i naše dužnosnike iz Vlade Federacije BiH ali i vi ovdje u Žepču morate biti za projekte koje moraju doći s lokalne razine, morate biti uz našeg načelnika Matu Zovku i listu HDZ-a BiH, zaključio je dr. Čović.

 

  • Hits: 1052

Žepče: Potpisani ugovori o sufinanciranju zapošljavanja i samozapošljavanja iz projekta po Uredbi Vlade FBiH

User Rating:  / 1

U Žepču je danas, 23. rujna 2016. godine,  u dvorani OV, upriličeno potpisivanje ugovora o sufinanciranju zapošljavanja i samozapošljavanja iz projekta po Uredbi Vlade FBiH sa 17 aplikanata sa područja općina Žepče i Zavidovići.

Ugovore sa korisnicima potpisali su Federalni ministar poduzetništva, razvoja i obrta Amir Zukić, izvršni direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo i direktor Službe za zapošljavanje ZDK Marinko Kelavić, a potpisivanju je također nazočio i Kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović.

Ukupno je potpisano 17 ugovora, od čega se njih 10 odnosi na fizičke osobe koje će uz pomoć ovih sredstava otvoriti vlastite biznise kroz samozapošljavanje, dok se ostali ugovori odnose na pravne osobe.

„Javna ustanova Služba za zapošljavanje ZDK je prva u Federaciji organizirala ovakav način potpisivanja ugovora sa korisnicima jer smo na taj način ubrzali cijeli proces za minimalno dva mjeseca, kako bi kornisnici što prije mogli doći do sredstava i krenuti u realizaciju.“ Kazao je Marinko Kelavić direktor Kantonalne Službe za zapošljavanje.

Ministar Zukić zahvalio se svim korisnicima i poslodavcima koji su se odazvali na ovaj Javni poziv. Posebno je pohvalio ZDK , ali i općinu Žepče na ažurnosti i zainteresiranosti za projekte i javne pozive koji se provode na državnom nivou.

Čestitku korisnicima, ali i gostima na današnjem činu, uputio je i Općinaki načelnik Mato Zovko, koji je između ostalog kazao da je ovo jedna od najsvrsishodnijih i najučinkovitijih Uredbi Vlade Federacije koja već pokazuje rezultate na terenu.

Inače, program po Uredbi Vlade Federacije za Zeničko – dobojski kanton se financira putem Ministartsva  poduzetništva, razvoja i obrta u ukupnom iznosu od 9. 385. 000 KM, dok je Federalnim proračunom na ime poticaja zapošljavanju u 2016. godini, planirano oko 50 milijuna KM.

Ranije u ovom mjesecu, potpisani su i ugovori sa korisnicima iz općina Breza, Olovo, Vareš i Visoko, te danas u Maglaju.

Ugovore o zapošljavanju sa područja općine Žepče potpisali su: Frizersko – kozmetički salon „Art“, te poduzeća Velbos, Hunes, Ting, TSP i Enel New Production.

 

 

  • Hits: 360

Puštena u rad rasvjeta u MZ Globarica

User Rating:  / 0

U srijedu 21.09.2016. godine  u rad je  svečano puštena javna rasvjeta u mjesnoj zajednici Globarica ukupne dužine  cc 3000  m, s postavljenih 88 stupova i 50 rasvjetnih tijela. Projekat vrijedan cca 20.000,00 KM u rad su pustili načelnik općine Žepče Mato Zovko   i predsjednik MZ Globarica Zoran Lučić. 

Mještani naseljenih mjesta, Devetine , MIšćići i Globarica, koja su obuhvaćena ovim projektom ,nisu krili oduševljenje jer kako kažu to je nešto što dugo vremena čekamo. 

"Puštanjem u rad rasvjete svakako će doprinijeti ugodnijem i ljepšem životu u našoj mjesnoj zajednici. Ovo je za nas povijesni trenutak i želimo zahvaliti svima koji su omogućili da se ovaj projekat dovede do realizacije, prije svega  zahvaljujem Općinskom načelniku koji nam je bio potpora u ovom projektu , kao i odgovornim ljudima iz Ekektroprivrede HZ HB na uredno urađenoj rekonstrukciji mreže koja je ujedno bila i jedan od preduvjeta za postavljanje rasvjete. Nadamo se da ćemo svojim radom i uz pomoć općine u dogledno vrijeme i u ostalim mjestima u našoj mjesnoj zajednici realizirati slične projekte postavljanja ulične rasvjete, "kazao je predsjednik MZ Globarica Zoran Lučić .

Načelnik Zovko ovom prigodom čestitao je mještanima Globarice i zahvalio na strpljenju.

"Želja nam je da kroz ovakve  i druge infrastrukturne projekte na području cijele općine Žepče osiguramo što bolje uvijete za život i rad svih naših žitelje. To imamo namjeru činiti i u buduće, "istaknuo je Općinski načelnik Mato Zovko prilikom puštanja u rad javne rasvjete u MZ  Globarica.

 

 

  • Hits: 173

Pušten u promet novi asfaltni put u Goliješnici

User Rating:  / 0

Dana  21.09. 2016.godine  Općinski načelnik Mato Zovko i Predsjednik Mjesne zajednice Goliješnica  Ivica Širić zajedno sa mještanima  pustili su u promet novo asfaltiranu dionicu  puta  od raskrižja za Osovu do mjesnog groblja u dužini od 920 metara.

Put je izgrađen zajedničkim sredstvima Općine Žepče i mještana MZ Goliješnica.

Ukupna vrijednost  izvedenih radova je 76.681,78 KM, od  toga su iz Općinskog Proračuna izdvojena sredstva u iznosu od  56.681,78, a učešće  mještana od 20.000,00 KM, što je dobar primjer zajedničkog financiranja izgradnje puta.

Put je izgrađen prema Programu  Kapitalnih investicija  usvojenom od strane Općinskog vijeća Žepče za 2016.godinu.

 

  • Hits: 949

Počela berba grožđa u Žepču: Kvaliteta i prinosi više nego dobri

User Rating:  / 5

U srijedu , 21. rujna 2016. godine na području općine Žepče  u vinogradu u Viništu počela je berba grožđa na 4 ha vinograda Vinarije Povratk Žepče. Očekivani prinosi s ovih plantaža su 35 tona grožđa koje je raslo i dozrijevalo  na ovom žepačkom suncu. 

Vlasnik vinarije Povratak Žepče Vinko Zovko nije krio svoje oduševljene i zadovoljstvo današnjim   danom "Duša mi je puna, jer ovo je dan koji smo dugo čekali. Prošle godine smo imali jednu simboličnu berbu , koja se niti je očekivala niti je bila značajnijih količina. U tom smislu, ove godine imamo prvu berbu sa jednom količinom koja se može zvati prava berba i  koja će ići na tržište . Ono što smo prošle godine proizveli nije u prodaji, to su količine  za naše poslovne partnere i arhivu. Od ove berbe očekujemo dobre prinose grožđa  od oko 35 tona što je jako dobar rezultat koji puni dušu. Prije pet- šest godina nismo mogli ni sanjati a danas tome svjedočimo. Uz naše tradicionalne nošnje koje smo odjenuli danas da ovjkovječimo početak ovogodišnje berbe želimo simbolizirati i, pored samog imena,   povratak mogućnostima  koje ovdje imamo a to je , zemlju,  vodu i sve potrebne resurse za uzgoj vinove loze i proizvodnju kvalitetnog vina", kazao je između ostalog Zovko.

 Josip Šumić agronom koji je zadužen za vođenje Projekta u vinariji Povratak ističe da je  uprotekle tri godine na području općine Žepče, na više lokacija,  zasađeno 12 različitih sorti vinove loze   na   20 hektara vinograda. "Naredne godine je plan uvećati zasade i proizvodnju na  novih 20 hektara, kako parcele u vlasništvu vinarije  ali i na privatnim posjedima. Mislimo da smo uzgojili kvalitetno grožđe koje će dati vrhunsko vino. Postojeći kapaciteti vinarije Povratak su 30 000 litara. Dok se ne napravi nova proširivat će mo postojeće kapacitete. Uz ustrajan i predan rad uspjeli smo osigurati  da naše grožđe bude iznimno dobre kvalitete , koje će ,nadamo se, dati i dobro vino", naglasio je Šumić.

Prema najavama, ovisno od vremenskih uvjeta, berba će se obaviti u narednih šest dana.

Da se obavi u planiranom roku pobrinut će se i berači koji su angažirani na poslovima "trganja " grožđa.

Prema riječima Branka Šumića iz Viništa ovaj posao je veoma odgovoran i značajan i od rada berača koji su angažirani u vinoghradu ovisi kvaliteta vina koje će se proizvoditi, a naša je želja da kvalitet vina bude što bolji , jednoglasni su berači u svojim promišljanjima.

Izvorna grupa Braća Geljić, koji su za ovu prigodu snimili  i spot u žepačkim vinogradima,  beračice i berači u narodnoj nošnji žepačkog kraja, samo su jedna od posebnosti današnjeg dana, početka berbe grožđa na domaćim vinogradima. Središnja proslava berbe grožđa 2016. godine  nastavlja se od 15:00 sati u Orahovici u sjedištu vinarije Povratak uz večeru i degustacju vina. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se izvorna grupa Braća Geljić i tamburaški sastav "Stare tambure"

Posebni gosti za ovu prigodu dolaze iz Hercegovine, koji će izvesti kazališnu predstavu 

"Rođaci" u izvedbi Mire Barnjaka i Velimira Pšeničnika Njirića.

 

 

 

  • Hits: 4149

Subcategories

Izdvojeno

U Žepču postavljeni parking aparati

U Žepču postavljeni parking aparati

U cilju osuvremenjavanja i olakšavanja usluga naplate parkinga u gradu Žepču nabavljena su i instalirana 2 parking aparata. Isti su postavljeni u centru grada u ul. Prvoj. Vrijeme naplate: od 7 do...

30-07-2015 Hits:4489 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:3932 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled