GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 8:15 AM CEST, Srp 4, 2015

Sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka na loklanom nivou

Korisnička ocjena:  / 0

Udruga za održiv razvoj UzoR Žepče otpočela je aktivnosti distribucije i postavljanja oglasnih ploča u  mjesnim  zajednicama,  koje su uključene u projekt   pod nazivom  „Zajedno za održiv razvoj ruralnih područja “, koji se realizira  u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije IV – LOD IV“ a financira Europska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoc (IPA) u iznosu od  2 miliona eura.

U prvoj fazi postavljene su oglasne ploče u MZ Bljuva, Goliječnica, Ciglane, Hrastuša i Orahovica dok će se u drugoj fazi izvršiti distribucija i postavljanje još pet oglasnih ploča po MZ općine Žepče . Implementacijom ovoga projketa  kao i postavljanjem oglasnih ploča,  žele se  stvoriti uvjeti što će  unaprijediti  međusobnu  komunikaciju između građana , Vijeća mjesnih zajednica i lokalne vlasti,  sa zadaćom poboljšanja    informiranosti  a time i aktivnije sudjelovanje  građana u procesu donošenja odluka.   

Sredinom  srpnja  u sklopu projekta „ Zajedno za održiv razvoj ruralnih područja „  Udruga za održiv razvoj UzoR Žepče uz pomoć  anketara , provest će istraživanje javnog mijenja na zadate teme u 10 mjesnih zajednica općine Žepče.    Provedbom ankete,  nastojat će  se  adresirati  problemi u odabranim  mjesnim zajednicama kao i uzroke neuključivanja članova zajednice u procese donošenja odluka,   što se negativno odražava kako na infrastrukturni i društveni razvoj lokalne zajednice, tako i na zastupanje interesa svakog člana zajednice u određivanju prioriteta  razvoja svoga kraja.

Na osnovu dobivenih rezultata uz uvažavanje mišljenja  samih građana koja su data tijekom ankete,   predstavnici UzoR-a  predložit će općinskoj vlasti donošenje odluka kojima će se poboljšati postojeće stanje  te  na osnovu toga dati preporuke u kojem pravcu treba razvijati postojeće područje a što će olakšati buduće planiranje u općini Žepče.

{jcomments off}

  • Hitovi: 69

Stigla vozila za Dom zdravlja u Žepču i rasvjeta za poligon u Gornjoj Lovnici

Korisnička ocjena:  / 0

U utorak, 30. lipnja, vozilo hitne pomoći marke Mercedes proizveden 2008. godine, te dva terenska vozila marke Mitsubishi proizvedeni 2009. a koja su prilagođena za terenske intervencije stigla su u Žepče ponajprije zahvaljujući gospođi Brankici Juranović, rođenoj Lovničanki, a koja od svoje petnaeste godine živi u Švicarskoj.

  • Hitovi: 143

Kakve su cijene namirnica u Žepču?

Korisnička ocjena:  / 5

Za potrebe ovog članka napravili smo popis 30-tak prehrambenih artikala i uporedili njihove cijene u dva najveća tržna centa u Žepču.

  • Hitovi: 370

U GALOVCU ODRŽANI KAMP I BICIKLIJADA

Korisnička ocjena:  / 1

Planinrasko-ekološko i sportsko rekreacijsko društvo „Oaza mira“ Maglaj, uz pomoć svojih  partnera, Planinrasko-skijaško društvo “Smajlovac“ Maglaj,  vrlo uspješno realizira sve planirane aktivnosti iz Projekta “ Sportske akcije za sve nacije i generacije“. Uz  završenu Malu školu za mažoretkinje i Malu školu tenisa, protekli vikend ponovo je Oaza mira u Galovcu bila stjecište brojnih ljubitelja prirode, kampiranja, biciklizma, nogometa...

U samo dva dana vikenda više stotina posjetitelja je uživalo u neisrpnim čarima bosanskih krajolika. Vrijedno je spomenuti da  su svi kamperi, potpuno besplatno, imali osigurane placeve za šatore, priključak na struju, vodu, večeru te nesmetano koristili sve  sportsko-rekreacijske sadržaje u Galovcu.

Ništa manje interesantno nije bilo niti na Biciklijadi „Galovac-tour 2015.“ koja je okupila dvadesetak odvažnih dječaka i djevojčica. Uz policijsku pratnju i prvu pomoć, vozila se osmokilometarska tura na relaciji Galovac- Tujnica- Čusto Brdo- Strupina – Galovac.
Ova, dosta kratka i lakša-brdovita, staza za početnike  je prepuna živopisnih  prizora koji vrlo impresivno djeluju pri svakom okretanju pedala.

 

Uz neizostavni kuhani grah, roštiljadu, logorsku vatru i kratko predavanje o ekologiji i značaju sportske rekreacije u prirodi, sudionici Galovac kampa će zasigurno još dugo pamtiti ovo druženje.

Ovo je najbolji pokazatelj da općina Maglaj i BiH imaju vrlo dobre potencijale za razvoj  sportsko-rekreacijskog i ruralnog turizma. Naravano, u svemu treba biti jako uporan ali i jako strpljiv jer mijenjati dugogodišnje, staromodne, navike i svijest kod naših ljudi nimalo nije  zahvalno, osobito ako su u pitanju ovakvi, za naše podneblje potpuno inovativni, pristupi zdravom provođenju slobodnog vremena.

Na kraju, organizatori se zahvaljuju svim sudionicima Galovac kampa, policijaskoj ophodnji iz Maglaja, brojnim maglajskim i žepačkim portalima, RTV Maglaju,   a posebno Europskoj uniji, iz čijih se sredstava i financira ovaj projekt, te implementatoru Projekta UNDP-u.

                                                                                                              M. Kelavić

  • Hitovi: 189

ZAPAŽEN NASTUP GROMOVNIKA U BUGOJNU

Korisnička ocjena:  / 1

U sklopu manifestacije „Lipanjski dani kulture“ koje organizira HKD“Napredak“ Bugojno, prošli vikend je održana  i smotra folklora. Uz sudjelovanje 12 KUD-ova iz Bosne i Hercegovine, vrlo zapažen nastup su imali i članovi HKUD“Gromovnik“ iz Novog Šehera.

Uz izvođenje tradicionalnih svatovskih običaja, brojni posjetitelji su uživali u različitim igrama i izvornoj pjesmi šeherskog kraja.
Po riječima Nike Kožulovića, predsjednika Gromovnika, nastup u Bugojnu je samo uvertira za nadolazeće „ŠE'ERSKO PRELO“ koje pripremamo za 12. 7. 2015. godine u Novom Šeheru.

Prije početka službenog nastupa, članovi HKUD“Gromovnik“ su sudjelovali i u gradskom defileu s ponosom predstavljajući svoju kuturnu baštinu i svoj novošeherski kraj.
Bugojsnake ulice se orile od pjesme naših  Gromovnika.


               

                                                                    
M. Kelavić

  • Hitovi: 133

Oratorijsko ljeto 2015.

Korisnička ocjena:  / 4

U organizaciji Oratorija koji djeluje pri Katoličkom školskom centru“ Don Bosco“ Žepče, i ove godine je upriličeno druženje žepačkih mališana.

  • Hitovi: 228

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:307 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more

Izdvojeno

Od 4. do 20. lipnja, Dom kulture vam priprema nezaboravno „Žepačko ljeto 2015“

Od 4. do 20. lipnja, Dom kulture vam pri…

JU „Dom kulture“ Žepče i ove godine priprema za vas nezaboravnu manifestaciju „Žepačko ljeto 2015“. Manifestacija koja se već 15. godina, održava u našem gradu, ove godine nudi i razne...

05-06-2015 Hits:345 Vijesti

Read more

Vrijeme u Žepču

24°C

Žepče

Partly Cloudy

Humidity: 53%

Wind: 3.22 km/h

  • 5 Jul 2015 31°C 14°C
  • 6 Jul 2015 32°C 16°C

Društvene mreže