GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 1:08 PM CET, Jan 16, 2017

Evidencija budućih prvašića do 20.01.2017.

User Rating:  / 1


Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, u suradnji s javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području ZDK, planira implementaciju Programa obveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu,

- Program obveznog predškolskog odgoja i obrazovanja (POPOiO) u školskoj 2016/2017. godini namijenjen je djeci koja će do 1. ožujka 2017. godine navršiti 5 godina i 6 mjeseci života i koja, u ovoj školskoj godini, nisu pohađala neku od predškolskih ustanova.

- Roditelji/staratelji djece trebaju prijaviti dijete za Program obveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u školu koju će dijete pohađati, kod pedagoga škole ili osobe koju je ovlastio direktor škole.

- Za evidentiranje nije potrebna nazočnost djeteta, niti prilaganje bilo kakve dokumentacije.

- Evidencija djece se vrši u periodu od 26.12.2016. godine do 20.01.2017. godine u školi koju će djeca pohađati.

- U istom periodu, od 26.12.2016. godine do 20.01.2017. godine, obavit će se i besplatni ljekarski pregledi djece-polaznika Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja.

- Roditelji/staratelji trebaju inzistirati na adekvatnom liječničkom uvjerenju za upis u predškolsku ustanovu.

 

 

  • Hits: 60

Meteorološka postaja Lug

User Rating:  / 1

U žepačkom naselju Donji Lug od 2002.godine djeluje meteorološka stanica. Svakodnevno rezultate mjerenja temperature zraka, količine padavina i vlažnosti Goran Slišković (34) dostavlja Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH (FHMZ) i Crometeo mreži. 

Treba hrabrost

O njegovom eksperimentu koji je prije nekoliko dana izveo na temperaturi od minus 28 stepeni Celzijevih pisali su lokalni, ali i mediji u Hrvatskoj, Belgiji, Italiji.

O eksperimentu, tzv. Mpemba efektu, Slišković kaže da je spoj meteorologije, nauke i umjetnosti. 

- To je jednostavan eksperiment koji može izvesti svako, ali treba i hrabrosti izaći na tako nisku temperaturu. Voda bi trebala da bude što bliža temperaturi ključanja. Posuda s vrelom vodom jednostavno se baci uzrak, a što je voda vrelija, efekt je bolji. Ključala voda bačena uzrak na vrlo niskoj temperatura pretvorila se u kristale leda - pojašnjava Slišković.

Meteorološka stanica u Donjem Lugu osnovana je s ciljem praćenja vremenskih prilika na području žepačke općine. Od 2006. uvrštena je u Crometeo mrežu automatskih vremenskih stanica koje putem interneta svakih 5 minuta šalje meteorološke podatke. 

- Još u osnovnoj školi sam uradio prva mjerenja. Počelo je s mjerenjem temperature, a onda i visine snijega, količine padavina i naoblake. Danas imam automatsku meteorološku stanicu koja svakih 5 minuta izmjerene podatke odašilje u računar gdje se stvara arhiv. Podatke svakodnevno šaljem u Sarajevo i Hrvatsku – ističe Slišković.

Dva termometra

FHMZ BiH pomogao je i opremanje stanice, pa je tako dobio dva profesionalna termometra, dok je meteorološku kućicu izradio sam prema detaljnim uputama. Svakodnevno, osim temperature zraka, mjeri visinu snježnog pokrivača, količinu padavina, naoblaku, brzinu i smjer vjetra te vidljivost. 

Slišković je informatičar po struci, a zaposlen je u jednoj privatnoj žepačkoj firmi. Žali što nije imao priliku studirati meteorologiju, jer takav studij postoji samo u inozemstvu.

Apsolutni rekordi

- Sjećam se da sam u avgustu 2012. godine u hladu meteorološke kućice izmjerio 42 stepena, a prije nekoliko dana zabilježio sam apsolutni minimum od minus 29,3 stepena. Što se tiče količine padavina, 2014. godina ruši sve rekorde. 14. maja palo je 105 litara kiše po kvadratnom metru – ističe Slišković.

(avaz.ba)

Autor: N. BRADARIĆ

 

  • Hits: 148

Unatoč temperaturnim minusima općina Žepče fukncionira bez većih problema

User Rating:  / 1

Snijeg i niske tempereture koje su zahvatile BiH i velik dio Europe donijeli su brojne probleme širom regije. Srbija je zametena snijegom koji u nekim područjima doseže visinu od 2 metra, u Hrvatskoj je snijeg zabilježen i na otocima, dok dodatne probleme pravi bura s niskim temperaturama, tako da je primjerice u Splitu oko 2000 stanova bez pitke vode jer se vodovodna mreža u pojedinim djelovima zaledila.

S problemima se suočava i stanovništvo BiH, gdje je primjerice u Zenici jučer zbog kvara na gradskom grijanju, točnije kotlu br. 2 bila obustavljena isporuka toplotne energije tako da su stanovnici Zenice noć proveli bez grijanja, a u jednom trenutku bili su ostali čak i bez električne energije. Iz Arcelor Mitalla Zenica kažu da su danas otklonili kvar i da kreću s isporukom toplotne energije.

Za razliku od naših susjeda, isporuka toplotne energije u Žepču odvija se bez problema, potvrdio nam je direktor JP „Komunalno“ Žepče Mirko Šumić.

Gostujući u programu Radio Žepča, g-din Šumić je kazao da kotlovnica unatoč svojoj starosti radi punim kapacitetom. Količne uglja su dostatne i radnici na grijanju rade užurbanim tempom kako bi na vrijeme isporučili toplotnu energiju do krajnjih korisnika. Također, na području općine Žepče je uredno vodosnadbijevanje, nisu zabilježeni kvarovi na vodovodnoj mreži tako da krajnji korisnici mogu biti relativno mirni. Zabilježene su manje poteškoće s odvozom smeća, naime, zbog niskih temperatura dolazi do problema s kamionima koji ne mogu doći do svih domaćinstava iz kojih se odvozi komunalni otpad, stoga iz JP „Komunalno“ Žepče apeliraju na građane da taj otpad adekvatno odlože dok se ne steknu uvjeti da se isti odveze.

Iz Autobusnog i Željezničkog kolodvora su nam potvrdili da sve linije voze po ustaljenom redosljedu, te da nema kašnjenja u prometu.

Epidemija gripe je za sada zaobišla našu općinu, tvrde iz Doma zdravlja, te kažu kako su imali relativno miran vikend jer nije bilo prijavljenih slučajeva lomova ili padova uzrokovanih ledom.

Službenik Općine Žepče, zadužen za zimsko održavanje cesta Jozo Dunđer, potvrdio nam je da su svi putni pravci u općini prohodni. Na poslovima zimskog održavanja angažirano je 10 poduzeća, a u pojedinim mjesnim zajednicama angažirani su mještani na održavanju lokalnih puteva. Za zimsko održavanje cesta Općina Žepče je izdvojila oko 130 000 KM, a dužina puteva koji se održavaju je otprilike 113 kilometara.

Također, opskrba električnom energijom je za sada uredna na području cijele općine Žepče.

 

  • Hits: 147

Zaleđena rijeka Bosna

User Rating:  / 0

Velike hladnoće koje ovih dana vladaju u našem kraju dovele su do smrzavanja  rijeke Bosne. Najniže temperature zabilježene su u pojedinim mjestima u žepačkom kraju u noći sa subote na nedjelju, kada se živa u termometru spustila i do 30 stupnjeva ispod nule. Nedaleko od samog Žepča, na omiljeno mjestu žepačkih ribolovaca Osovcu, led je u potpunosti prekrio površinu Bosne.

Obzirom na  nizak vodostaj i niske temperature koje će se zadržati i narednih dana, za očekivati je da će i na drugim mjestima površina Bosne zamrznuti.

 

  • Hits: 125

Odgođen početak drugog polugodišta u svim žepačkim školama

User Rating:  / 1

Početak drugog polugodišta školske godine u osnovnim i srednjim školama koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku na području općine Žepče odgođen je za ponedjeljak  16. siječnja, zbog ekstremno niskih temepratura i problema s prijevozom učenika.


Odluku o odgađanju nastave je danas donio Općinski načelnik Mato Zovko i ista stupa na snagu s danom donošenja.


Prema informacijama iz Općine, odluka je donijeta u dogovoru s ravnateljima osnovnih i srednjih škola s podrućja općine Žepče, a iz iste proizlazi da su ravnatelji škola dužni sa Službom za opću upravu i društvene djelatnosti dogovoriti plan nadoknade propuštene nastave.

  • Hits: 82

Odlutao pas

User Rating:  / 0

Dana 04.01. u Ozimici odlutao pas. Pas je srednje veličine, vrlo dobroćudan i bezopasan. Mole se svi koji imaju bilo kakvu informaciju da pozovu na broj 00385 98 412 102 (zovem povratno).

Za informaciju koja će dovesti do pronalaska nudi se vrijedna nagrada.

 

  • Hits: 367

Subcategories

Izdvojeno

U Žepču postavljeni parking aparati

U Žepču postavljeni parking aparati

U cilju osuvremenjavanja i olakšavanja usluga naplate parkinga u gradu Žepču nabavljena su i instalirana 2 parking aparata. Isti su postavljeni u centru grada u ul. Prvoj. Vrijeme naplate: od 7 do...

30-07-2015 Hits:5432 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:4512 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled