GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 7:16 AM CEST, Sep 1, 2015

Žepče:Otvoren Šahovski turnir penzionera/umirovljenika općine Žepče

User Rating:  / 1


U organizaciji  Udruženje penzionera/umirovljenika općine Žepče  danas sa početkom u 9,00 sati, u Gradskoj kavani u Žepču otvoren je Šahovski turnir.

Ove godine prijavljeno je 14 igrača koji igraju po Bergerovom sistemu „svatko sa svakim".

Turnir se nastavlja naredne subote 05.09.2015 . Prvi susreti počinju u 9,00 sati, a mjesto održavanja je Gradska kavana. Organizatori su najavili i finale  Šahovskog turnira za subotu 12.09.2015, kada se turnir završava i kada će se proglasiti pobjednici, te dodijeliti nagrade.
Organizatori pozivaju sve zainteresirane da isprate ovaj događaj i posjete uvijek interesantno natjecanje!

Šahovski turnir P/U Žepče 2015.
 
Trenutni poredak:
 
1. Džemal Moranjkić           7      7
2. Rifet Muslić                   7      6
3. Petar Galić                    7      5
4. Drago Radoš                 7      5
5. Toni Sović                     7      5
6. Salih Gekić                   7      4
7. Ezib Krehmić                 7      4
8. Drago Lončar                7      3
9. Tado Kajić                    7      2
10. Dževad Malićbegović    7      2
11. Ilija Šajinović              7      2
12. Jozo Ivešić                 7      2
13. Branimir Marković        7      1
14. Ivica Marinčić              7      1
 
 
 
 
 
 

 

  • Hits: 93

Žepčaci žele postati poznati po uzgoju vinove loze i proizvodnji vrhunskih vina

User Rating:  / 5

''Ovdje se mora govoriti tiho da se vino ne bi uznemirilo, da ne doživi stres'', upozorava s osmjehom simpatična domaćica Margarita u Cantini de Soave u istoimenom gradiću i području najznamenitije i najbogatije talijanske regije Veneto u sjeverom dijelu zemlje.

Cijeli jedan vinski svijet, filozofija života i smisao življenja utkan je u svaki milimetar dugačkih prostorija, nepreglednih redova bačava, među kojima pažnju privlače velike zapremine 12500 litara od slavonske hrastovine u kojima odležava i zrije vino najplemenitijih sorti toga svjetski poznatog vinarskog kraja kao što su Garganega, Merlot, Valpolicella, Ripaso, Tramigna, Rocca Zveva, aperitiv vino Settecento i brojna druga vina.

I sve se to može naći u vinskom centru Borga Rocca Zveva, čak i parfemi na bazi vina.

Umjetničke slike ovjekovječuju dugu tradiciju rada u vinogradima, podrumima, povijesni razvoj kraja i vinarstva. Tu su i stoljetni prostori s ugodnom klimom i rustikalnim enterijerom u kojemu je obitavala u vinima uživala visoka klasa, vlastela i bogato građanstvo.


''Teško je u malo riječi opisati ozračje u kojemu sve diše u znaku ljubavi za vino, tradiciju vinogradarstva koje se drastično razvilo posljednjih desetljeća u tom kraju tridesetak kilometara udaljenom od Verone'', kaže Vinko Zovko, među Talijanima omiljeni Vicenzo, Žepčak koji je od mladih dana živio u europskim zemljama, a posljednjih desetljeća se skrasio u Soavi i uspješno razvio obiteljski posao proizvodnje opreme za podrume čiji pogon u zadnje vrijeme razvija u Žepču.

U sklopu tvrtke Cromont u Žepču osnovao je vinoteku znakovita naziva ''Povratak'' u kojoj vinski sladokusci mogu pronaći nešto za sebe, čime, kako govori, najavljuje svoj povratak u rodni kraj.

Ali Vinko Zovko se ne želi vratiti, narodski rečeno, praznih ruku. Već je zasadio oko četiri hektara vinove loze! Da, dobro ste pročitali-vinove loze. Želja mu je preporoditi taj pitomi i radišni kraj i dovesti svoje brojne prijatelje i poslovne partnere talijanske ulagače.

Već uhodane poslove polako preuzimaju njegova djeca koja su iskustvo i obrazovanje stekli u Italiji.

Čovjek nevjerojatne energije, Vinko Zovko ima posebnu filozofiju života i poslovanja. Kaže, novac nije svrha već sredstvo, a radnici koji rade u njegovim tvrtkama moraju sve osjećati kao svoje i doživljavati kao Naše. Stoga je organizirao trodnevni posjet vinogorju u okolici Soavea svojih radnica i radnika kao i drugih vlasnika loznih nasada iz Žepča koji slijede njegove ideje. Njih dvadesetak, vedrih i veselih žena i muškaraca zaputilo se po nova znanja i iskustva. I imali su što vidjeti i čuti.

Rama Giuseppe, vrhunski stručnjak, agronom cijeli je dan neumorno na ljetnoj žegi sa Žepčacima hodao po padinama Venetta i pokazivao najnovija dostignuća u sofisticiranom pristupu uzgoju vinove loze, postizanju maksimalne proizvodnje i kvalitete, upućujući buduće žepačke vinare u male tajne vinarstva i vinogradarstva.

Čovjek enciklopedijskog znanja i vrhunske stručnosti vodi posao na 6,2 tisuće hektara vinograda. U području koje na godinu na tržište plasira 120 milijuna boca najkvalitetnijih vina s najmodernijom tehnologijom sadnje, uzgoja, berbe, prerade i njegovanja sve je u znanost, sve je filozofija, sve je rad i samo rad. Ondje prosječna obitelj s dva hektara vinograda može ostvariti solidan godišnji prihod ali svi teže za višem i boljem.

Bogom dana mediteranska klima, obilje sunca tlo s velikim sadržajem bazalta vulkanskog podrijetla gdje bolje uspijevaju bijela vina, krečnjaka pogodnijeg za crna i primjena vrhunskog znanja jamstvo su svjetskog uspjeha.

Tu djeluje zadruga s oko 2200 članova, sa posebnim zadružnim pravilima i pozitivnom poticajnom konkurencijom. Sve je kompjuterizirano i s velikom bazom podataka kao i stalnim uputama agronoma koje svaki član redovito dobiva internetom.

Ta iskustva i način Vinko Zovko želi primijeniti u Žepču i pretvoriti ga u pravi vinarski kraj. Poseban šarm vinogradarstvu u Soaveu daje, kao uostalom i u cijeloj Italiji, iskorištavanje svakog pedlja zemlje. Nema četvornog metra gdje uz vinograde ili u njima nije zasađena trešnja, što daje posebnu aromu vinu hvale se Talijani, pa potom svaki red loze počinje zasađenom ružom, lavandom, maslinom …

Posebna je priča talijanska mediteranska kuhinja koja se sjajno sljubljuje s vinima. Uživanje svim osjetilima.

Jednoga dana i Žepče će biti po tome poznato, vizionarski najavljuje Vinko Zovko.

 

  • Hits: 368

Općina Žepče četvrta po razvijenosti u Federaciji ( !? )

User Rating:  / 1

Federalni zavod za programiranje razvoja (FZZPR) redovno objavljuje socioekonomske pokazatelje po općinama u FBiH. Na osnovu niza pokazatelja, kao što su stepen zaposlenosti i nezaposlenosti stanovništva, broj učenika osnovnih i srednjih škola na 1.000 stanovnika, procijenjeni bruto društveni proizvod (BDP) po općinama po glavi stanovnika  i broja odsutnog stanovništva u odnosu na popis iz 1991. godine, FZZPR utvrđuje indeks razvijenosti svake općine u FBiH.

Stepen zaposlenosti utvrđen je na osnovu podataka o broju zaposlenih po općinama u odnosu na procjenu prisutnog broja stanovnika, a stepen nezaposlenosti utvrđen je na osnovu podataka sa biroa o broju nezaposlenih po općinama u odnosu na radno aktivno stanovništvo. Iako Federalni zavod za statistiku ne radi obračun BDP-a po općinama, FZZPR izvršio je procjenu BDP-a prema vlastitoj formuli.

Na osnovu indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti općina, pri čemu su kao nerazvijene označene one općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka FBiH, a nedovoljno su razvijene one općine koje imaju indeks razvijenosti između 50% i 75% prosjeka FBiH. Kao razvijene označene su one općine čiji je indeks razvijenosti iznad prosjeka FBiH. U sljedećoj infografici pogledajte podatke koji su korišteni za rangiranje općina, a ukoliko želite pogledati podatke o nezaposlenosti i zaposlenosti, dovoljno je da mišem pređete preko grafike i podaci će se pojaviti.

Iz priloženih podataka vidljivo je da se u Kantonu Sarajevo nalazi četiri od deset najrazvijenijih općina u FBiH. Ono što je interesantno, ali i indikativno, jeste da u top deset nema nijedne općine iz Srednjobosanskog kantona, ali ni iz Unsko-sanskog kantona. U Hercegovini se nalaze tri općine koje su ušle na listu najrazvijenijih, a iz Zeničko-dobojskog kantona su jedino Tešanj i Žepče u društvu najboljih.

 

 

 

  • Hits: 352

19. dani planinara Herceg - Bosne u Žepču

User Rating:  / 0

Ovoga vikenda na  Matinskom visu u organizaciji Planinarskog društva Vis Žepče održavaju se 19. dani planinara Herceg-Bosne.

Okupljanja, dolazak planinara i izletnika u okviru ovog skupa počela su već u petak 21. kolovoza, dok je središnje događanje i službeno otvorenje, upriličeno u subotu 22. kolovoza.

Ekipa Radio Žepča pored više stotina posjetitelja,  također je bila sudionik ovih događaja, gdje smo se družili s istinskim zaljubljenicima u prirodu i čuvarima prirodnih ljepota srednjobosanskih planina.

Na ovom lijepom i tradicionalnom trodnevnom  druženju stigli su planinari iz četrdeset i dva planinarska društva s područja BiH i Republike Hrvatske.

Baš kako i priliči ovom događaju nazočili su i brojni ugledni gosti, a među njima  predsjednik Planinarskog saveza Herceg Bosne i načelnik općine Posušje Branko Bago, načelnik općine Žepče Mato Zovko, kao i mnogobrojni predstavnici političkog, društvenog, kulturnog sportskog i vjerskog života općine  Žepče.

Nazočnima se u ime domaćina obratio i čovjek koji je jedna velika pokretačka lokomotiva koja već nekoliko desetljeća pokušava približiti i ukazati na prirodu i prirodne ljepote koje nas okružuju, predsjednik planinarskog društva Vis Žepče Mirko Matijević koji  nije krio ponos na organizaciju ovog događaja. Iskreno se zahvalio svima, Općini Žepče na svesrdnoj pomoći na realizaciji ovog događaja, kao i na potpori koju pruža pri realizaciji sličnih događaja. Veliku potporu pri organizaciji 19. dana planinara Herceg Bosne pružile su i Oružane snage BiH. Pripadnici  Topničke bojne/5. Pješačke brigade pokazali su i veliki sportski duh  a mnogima će u sjećanju ostati vojnički grah koji je ugrijao trbuhe mnogih gladnih izletnika.

Predsjednik Planinarskog saveza Herceg Bosne i načelnik općine Posušje, Branko Bago u svom pozdravnom govoru čestitao je Žepču na dobroj organizaciji, uputio pozdrave svim sudionicima, te  najavio skoru osnivačku Skupštinu krovne organizacije planinara, Planinarski savez BiH-Krovni savez.

Prvi čovjek općine Posušje gospodin Bago, pokazao je dobar sportski duh, sudjelovao je u drevnim igrama koje su organizatori priredili u igri kamena s ramena kao i u potezanju konopca gdje je završio na drugoj poziciji, jer su domaćini  bili bolji i nepopustljivi .

Dane planinara 2015. otvorio je načelnik općine Žepče Mato Zovko, koji se zahvalio sponzorima, pripadnicima OS koji su dali nemjerljiv doprinos u radu naše  društvene zajednice, kao i članovima planinarskog društva Vis koji su zaslužili da ove godine organizacija ovog prestižnog susreta upravo bude u Žepču. Načelnik je pozvao sve goste da rado svrate u Žepče i posjete planinarski dom na Matinskom visu koji sve svoje goste dočekuje raširenih ruku.

Članice i članovi planinarskog društva Vis doista su pokazali kako i višednevne manifestacije mogu biti dobro i sadržajno ispunjene i organizirane.

Zabave i dobrog raspoloženja bilo je na pretek …, organizirano je i niz sportskih natjecanja i zabavni program.

U sportskim natjecanjima pokazana je velika borbenost i fer igra u kojima je više sreće (da ne napišemo presudnih kilograma) bilo na strani domaćina. U igrama kamena s ramena titula pobjednika je ostala  u Žepču u rukama Petra Jukića, dok će nagradu najbolje u bacanju kamena s ramena Gabrijela Hajdin ponijetu u Knin. Najviše umiješnosti i hrabrosti u trčanju u vreći pokazao je mladi Antonio Marić . Najviše uzbuđenja svakako je donijelo natjecanje u potezanju konopa, dame su imale prednost da prve potežu i odmah pokazale da tu nema šale, konop nije izdržao ovaj omjer snaga. No organizatori su doista bili spremni na sve,  brzo su reagirali, osigurali  novo uže i nastavak uzbuđenja. Titula pobjednika u kategoriji muškaraca ostaje u Žepču zasluženo kao i titula pobjednica koja je otišla u Vitez.

Svi sudionici   ove lijepe, interesantne  i masovne manifestacije tvrde kako je trodnevni boravak u Žepču na Matinskom visu i  druženje, bilo za nezaborav. Pjevalo se, plesalo, igralo, družilo, veselilo, razmjenjivala su se iskustva, doživljaji s planinarenja vrletima BiH, Hrvatske, susjednih i drugih europskih zemalja, a sve je kulminiralo pjesmom uz logorsku vatru kod koje su data nova obećanja za ponovni dolazak na slična druženja.

Stare tambure su prohladnu noć učinile toplom i rasplesanom baš kao i uvijek do sada. Organizirana je zanimljiva izložba  minerala , izložba suvenira, i niz drugih zanimljivih događanja koji su obogatili ionako bogat i sadržajan program 19. dana planinara Herceg Bosne.

Ljepota žepačkog kraja i gostoljubivost ovdašnjih ljudi   je nadaleko poznata, a mjesto ponovnog susreta uskoro će ponovo biti Matinski vis koji plijeni svojom pitomošću i ljepotom, u što su se imali prigode uvjeriti i mnogi izletnici kojima ni hladno vrijeme nije bilo prepreka da provedu noć u zagrljaju ove prirodne ljepote.

Zadnjeg dana druženja u nedjelju 23. kolovoza bit će dodijeljene zahvalnice svim sudionicima

Riječi ne mogu baš uvijek oslikati sve ono lijepo što smo mi doživjeli boraveći u subotu s planinarima, ali zato fotografije govore više od tisuću riječi , pa da ne pišemo previše uvjerite se i sami ..

(izvor: radio žepče)

 

  • Hits: 347

Općina Žepče raspisala natječaj za subvencije u poljoprivredi

User Rating:  / 0

Na temelju člana  39.  Statuta općine Žepče  ("Službeni glasnik općine   Žepče", broj  4/09), i Odluke o izvršenju Proračuna  Općine  Žepče  za  2015.  godinu  („Sl. glasnik  Općine  Žepče“,br 8/14 od 31.12.2014.godine  ), Općinski  Načelnik Općine Žepče, objavljuje:
    

 JAVNI POZIV ZA DODJELU NOVČANIH SREDSTAVA ZA

SUBVENCIJE U  POLJOPRIVREDI

u 2015. godini

 

I Predmet Javnog poziva

Predmet ovog poziva je dodjela subvencija u poljoprivredi  koja će se financirati iz Proračuna općine Žepče za 2015. godinu – „Transfer za poljoprivredu i subvencije u poljoprivredi“. 

 II Uvjeti za sudjelovanje na javnom pozivu

1. Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju :

1.1.    Poljoprivredni proizvođači općine Žepče koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstva/klijenata na općini Žepče i obimom svoje proizvodnje  ne mogu ostvariti poticaj sa Kantonalnog ili Federalnog nivoa vlasti.  

1.2.    Poljoprivredne zadruge i poljoprivredne udruge  općine Žepče koje se bave organizacijom otkupa jagodičastog voća na području općine Žepče i vrše aktivnosti na širenju i unapređenju ove proizvodnje u lokalnoj zajednici.

2. Pravo sudjelovanja  nemaju:

2.1. Aplikanti  koji imaju neizmirene obaveze prema općini Žepče po bilo kakvoj osnovi.

2.2. Aplikanti koji su u 2015. godini po odlukama Općinskog načelnika bili korisnici proračunskih sredstava.

U zavisnosti od broja zahtjeva te limitirajućih sredstava, prednost će se dati poljoprivrednicima koji su u 2014. godini pretrpjeli štetu na usjevima a nisu ostvarili naknadu te štete ni po kakvoj osnovi.

U slučaju potrebe, podnositelji će biti dužni dostaviti ovjerenu izjavu da nisu bili korisnici nikakve naknade štete.

 III Kriteriji sa potrebnom dokumentacijom

 Vrsta subvencije

Kriteriji

Dokumentacija

 

Održavanje zdravstvenog stanja muznih krava i rasplodnih svinja

Farme goveda koje imaju u uzgoju imaju minimalno dvije muzne krave i redovno vrše kontrolu zdravstvenog stanja istih.

-Zahtjev sa uplaćenom pristojbom

-Kopija mliječnog kartona ne starijeg od godinu dana

 -Potvrda o žiro računu

Farme svinja koje u uzgoju imaju 3 ili   4 rasplodne  krmače i redovno vrše kontrolu zdravstvenog stanja istih.

 

- Zahtjev sa uplaćenom pristojbom

-Potvrda Veterinarske stanice o provedenim mjerama zaštite u 2015.godini i brojevima ušnih markica na istima   

- Potvrda o žiro računu

Nastavak projekta uzgoja krastavaca kornišona

Zasnovana proizvodnja krastavaca kornišona na  općini Žepče na površini od najmanje 1.000 m2.

-Zahtjev sa uplaćenom pristojbom

-Kopija Ugovora o otkupu krastavaca kornišona u 2015. godini

-Potvrda o žiro računu

Organizirani razvoj jagodičastog voća

Poljoprivredne zadruge/udruge  koje su   u 2014. i 2015. godini vršile i vrše  organizirani otkup malina i kupina te ostalog jagodičastog voća.

-Zahtjev sa uplaćenom pristojbom

- Izvješće o otkupljenim količinama maline, kupine i drugog jagodičastog voća u 2014. i 2015. godini sa popisom kooperanata iz 2015. godine

- Potvrda o žiro računu

- Izvješće o projektima koje zadruga/udruga provodi u 2015. godini

 

IV Vrednovanje zahtjeva

Vrednovanje zahtjeva obavit će posebno povjerenstvo koje imenuje Općinski Načelnik. Povjerenstvo razmatra prijave prema redoslijedu podnošenja, utvrđuje da li je priložena potrebna dokumentacija, cijeni ispunjenost kriterija, metodom uzorka vrši obilazak korisnika te izvješće o ocjeni i mišljenju dostavlja Općinskom Načelniku koji odlučuje o korisnicima proračunskih sredstava za subvencije u poljoprivredi.

Spisak korisnika se objavljuje na oglasnoj ploči općine  Žepče.

Ukoliko dostavljeni zahtjev ne sadrži potpunu dokumentaciju, isti će se smatrati neispravnim.

V Mjesto, način i rok za podnošenja prijava

Prijave na javni poziv podnose se na zahtjevu koji se može preuzeti u Centru za pružanje

usluga građanima općine Žepče, ili na web stranici  www.opcina-zepce.com.

Prijave se dostavljaju na pisarnicu općine Žepče u zatvorenoj koverti sa naznakom:

Općina Žepče -Prijava na Javni poziv za općinske subvencije iz oblasti poljoprivrede

„ NE OTVARAJ“

Javni poziv ostaje otvoren do 04. 09. 2015.godine.

ZAHTJEV MOŽETE SKINUTI KLIKOM NA LINK : ZAHTJEV

  • Hits: 228

Obilježena 22. godišnjica stradanja civila u Kiseljaku

User Rating:  / 0

U Kiseljaku su 16. kolovoza 2015., povodom 22 godišnjice smrti 15 kiseljačkih civila, na spomen obilježje položeni vijenci i zapaljene svijeće. Svake godine obilježavanje ovog događaja organiziraju Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Zeničko-dobojskog kantona s koordinacijom braniteljskih udruga Domovinskog rata HVO-a.

Kao i svake godine dosad, na obilježavanju godišnjice pokolja hrvatskih civila nazočili su mnogobrojni branitelji, građani i predstavnici političkih stranaka i institucija općine Žepče. Na spomen obilježju vijence su položili i zapalili svijeće  predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga HVO općine Žepče i ZDK, predstavnici obitelji poginulih u mjestu Kiseljak,  predstavnici Topničke bojne  OS BiH, predstavnici općine Žepče predvođeni načelnikom Općine Matom Zovkom, predstavnici Kantonalnog odbora HDZ BiH predvođeni zastupnikom u Skupštini ZDK Damirom Jukićem, predstavnici OO HDZ 1990 Žepče predvođeni predsjednikom Franjom Mostarcem, predstavnici OO HDZ Žepče predvođeni Federalnim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem, kao i mnogi drugi.

Nakon molitve na spomen obilježju u Kiseljaku, za poginule  branitelje i hrvatske civile održana je sveta misa  u župnoj crkvi u Bistrici koju je predvodio vlč. Marijan Pejić, novi župnik u župi Bistrica. 

Podsjećamo, prije 22 godine, 16. kolovoza 1993., pripadnici 303. i 304. Brigade Trećeg korpusa Armije BiH počinili su stravičan zločin nad hrvatskim civilima u Kiseljaku. Tog dana stradalo je u Kiseljaku 15 osoba, a još 20-ak ih je iskorišteno kao živi zid i odvedeno u zarobljeništvo kad su se diverzanti Armije BiH povlačili. Za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao.

 

{jcomments off}

       

  • Hits: 323

Izdvojeno

U Žepču postavljeni parking aparati

U Žepču postavljeni parking aparati

U cilju osuvremenjavanja i olakšavanja usluga naplate parkinga u gradu Žepču nabavljena su i instalirana 2 parking aparata. Isti su postavljeni u centru grada u ul. Prvoj. Vrijeme naplate: od 7 do...

30-07-2015 Hits:591 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:937 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more

Vrijeme u Žepču

14°C

Žepče

Fair

Humidity: 88%

Wind: 0 km/h

  • 3 Sep 2015 31°C 13°C
  • 4 Sep 2015 31°C 14°C
Untitled