GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 9:43 AM CET, Feb 10, 2016

IZRAZI SUOSJEĆANJA

User Rating:  / 1

a velikim žaljenjem i tugom u srcu zbog tragične smrti i izgubljena tri mlada života iz općine Žepče, Monike Antolović, Nevene Mijić i Olivera Hrkać, u svoje osobno ime i u ime Opčine Žepče upućujem izraze najdublje sućuti obiteljima nastradalih.

Ovaj tragični gubitak tri mlada života, koji su svojim ponašanjem i radom bili uzor u društvu ispunio je tugom srce svakog žepčaka.

Općina Žepče će zajedno sa svim ožalošćenim članovima obitelji nastradalih čuvati sjećanje na izgubljene mlade živote i njihov prerani odlazak sa ovoga svijeta.

 

                                                                                                                              OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                                                                                  MATO ZOVKO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Hits: 212

Otkazana karnevalska povorka kroz Žepče

User Rating:  / 1

Tradicionalna karnevalska povorka kroz Žepče, koju svake godine na pokladni utorak organizira Osnovna škola Žepče, a koja je bila planirana za danas u 10,00 sati, otkazana je zbog nemilih događaja koji su duboko potresli sve građane općine Žepče.

Kako nam je potvrdio ravnatelj Osnovne škole Žepče Boris Sović, razlog  otkazivanja je tragična smrt tri mlade osobe Monike, Nevene i Olivera koji su na žalost tragično preminuli uslijed prometne nezgode koja se dogodila u subotu 6. veljače.

 

 

  • Hits: 124

I ove godine karnevalska povorka u Žepču

User Rating:  / 0

Već tradicionalno, desetu   godinu zaredom Osnovna škola „Žepče“organizira Karnevalsku povorku učenika i nastavnika.

Povorka kreće  u utorak, 09. veljače ispred škole u 10,00 sati i kretat će  se glavnom gradskom ulicom do Dječjeg vrtića „Don Ivica Čondrić“ gdje će se povorci pridružiti najmlađa djeca . Nakon defilea, na platou ispred Doma kulture održat će se prigodan zabavni program. Iz Osnovne škole "Žepče" pozivaju sve naše sugrađane da dođu i podrže ovogodišnju jubilarnu  Maškaradu.

  • Hits: 181

KŠC "Don Bosco" obilježio 20 godina djelovanja u Žepču

User Rating:  / 1

Katolički školski centar “Don Bosco” Žepče obilježio je dan škole i ujedno 20. godišnjicu djelovanja salezijanaca u Žepču. Svečanom programu, koji je upriličen u prostorijama škole, prethodilo je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi svetog Ante Padovanskog u Žepču koje je predvodio msgr. Pero Sudar, uz koncelebraciju brojnih svećenika Žepačkog dekanata.

Mons. Sudar je naglasio važnost odgoja mladih u današnjem društvu koje je opterećeno izazovima današnjice, gdje se mladi nalaze pred brojnim preprekama u svom duhovnom rastu i razvoju.

Akademija

Istaknuo je vrijednosti don Bosca kojeg je Papa Ivan Pavao II. proglasio 1988. Ocem i učiteljem mladeži, a njegov preventivni sustav ponudio je Crkvi kao odgojnu metodu. - Don Bosco je u svakom čovjeku vidio dušu kojoj se treba posvetiti i o njoj skrbiti i želim da don Bosco nikada ne napusti mlade općine Žepče i BiH. Trebalo mu je dugo kako bi došao, a sada kada je tu, neka ostane s nama zauvijek, poručio je msgr. Sudar. U obraćanju na Akademiji, u povodu obilježavanja dana škole, msgr. Sudar se obratio braći salezijancima i zamolio ih da nastave brinuti o mladosti i učiti ih da cijene svoj i život onih koji su im podarili život te da ih potiču da svoje znanje ugrade u izgradnju općine Žepče i BiH kao i da nikada ne požele otići iz nje. Izrazio je zadovoljstvo što je pozvan svjedočiti ljubavi don Bosca među mladima i čestitao učeniku trećeg razreda Opće gimnazije KŠC “Don Bosco” Žepče, Dubravku Tomiću, na nagradi koju mu je dodijelilo Pedagoško vijeće katoličkih školskih centara u BiH za uspjeh u školi i izvannastavnim aktivnostima te za uzorno vladanje. Ravnatelj KŠC don Milan Ivančević čestitao je učenicima i profesorima dan škole i 20. obljetnicu rada i djelovanja sljedbenika don Bosca.

Bogat program

Naglasio je kako je najveća vrijednost koju ovakve škole zagovaraju upravo mladi čovjek kojeg treba nadahnuti brojnim vrijednostima, a jedna od njih je i evanđeoska vrijednost koju je zagovarao utemeljitelj don Bosco. Škola želi odgojiti nastojeći pomoći svakom učeniku kako bi postigao humanističku i opću izobrazbu te bio otvoren društvenim potrebama kao i kršćanski zrela i slobodna osoba. Najveći ponos salezijanaca su generacije učenika koje su se školovale u KŠC, od kojih su njih 17 profesori i predaju u školi koju su pohađali, a 5 bivših učenika odazvalo se pozivu don Bosca i nastavilo djelovati u salezijanskom redu. U zabavnom dijelu su sudjelovali brojni učenici koji su u kolažnom programu izveli recital posvećen don Boscu te podsjetili na dan dolaska salezijanaca. Sudjelovali su članovi školskog zbora “Dominks” pod ravnanjem sestre Blanke Jeličić te članice folklorne sekcije “Don Bosco” Žepče. Brojni uzvanici su imali prigodu pogledati izložbu fotografija iz života i rada učenika i profesora KŠC. Godine 1994. je Hrvatska salezijanska provincija prihvatila poziv Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije i općinskih vlasti Žepča da preuzme brigu oko izgradnje i vođenja Katoličkog školskog centra u Žepču. Samo godinu dana poslije prvi salezijanci dolaze u Žepče i uključuju se u odgojno-obrazovni rad u srednjoj školi. Godine 1997. položen je kamen temeljac za izgradnju KŠC, a zemljište za izgradnju Centra površine 70.000 m2 darovala je općina Žepče. Dvije godine poslije započinje s radom Tehničko-obrtnička škola s prva 72 učenika, a 2000. započinje s radom i Opća gimnazija. Godine 2003. izgrađena je upravna zgrada i prostori za salezijansku zajednicu, a 2004. započinje izgradnja nove školske radionice. KŠC je dio mreže katoličkih škola u BiH čiji je promicatelj msgr. Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije. Centar danas ima dvije SŠ, Opću gimnaziju (198 učenika) i Tehničko-obrtničku školu (272 učenika) s ukupno 60 djelatnika.

(B.Janko/Večernji)

 

 

  • Hits: 264

Obilježena godišnjica pogibije Josipa Karimovića Grabe

User Rating:  / 1

Dana 29.01.2016. godine u kapeli blaženog Alojzija Stepinca,  koja se nalazi vojarni OS BiH „Josip Karomović Grabo „ u Žepču,   održana je sveta misa za poginule branitelje i za  pukovnika   Josipa Karimovića Grabu koji je na današnji dan 1994. godine poginuo u obrani Žepčakih krajeva.

Nakon misnog slavlja,  položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju koji su nalazi na  ulazu u vojarnu a potom i na grobu pukovnika Josipa Karimovića Grabe  na groblju u Mladoševici. Cvijeće i svijeće  položili su  zapovjednik vojarne bojnik Josip Bilić  sa svojim suradnicima, općinski načelnik Mato Zovko , predstavnici  Udruge nositelja ratnih odličja HVO Općine  Žepče i ZDŽ,  predstavnici Udruge obitelji poginuli i nestali hrvatski branitelja HVO općine  Žepče i ZDŽ i predstavnici  Udruge Anto Bruno Bušić uz nazočnost velikog broja članova udruga i pripadnika OS BiH.

Pukovnik Josip Karimović Grabo  je  posthumno odlikovan najvišim ratnim odličjem  za  svoja djela  tijekom domovinskog rata  a u  znak sjećanja ovog ratnog zapovjednika,  vojarna  OS BiH u Žepču  nosi njegovo ime     „ Josip Karimović Grabo“.


 

 {jcomments off}

  • Hits: 1045

rošlo je 18 godina od smrti fra Vjeke Ćurića

User Rating:  / 1

Vjeko Čurić je rođen u Lupoglavu kod Žepča 26. travnja 1957. godine, a ubijen u  Kigali, Ruanda, upravo na današnji dan, 31. siječnja 1998. godine. Katolički svećenik, franjevac, misionar. U Ruandi je poznat kao "afrički Oskar Schindler" nazvan po čovjeku koji je spasio veliki broj Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Škola u Kivumi  je nazvana po njemu.

                           Životopis

Rodio se u Lupoglavu kraj Žepča 26. travnja 1957. godine. U Visokom je 1976. završio Franjevačku klasičnu gimnaziju. Školovao se za svećenika od 1976. do 1982. godine, kada je, diplomiravši filozofiju i teologiju na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, zaređen. Postao je član Franjevačke provincije Svetog Križa Bosne Srebrene.

U Parizu se pripremao za misijski poziv. Otišao je u Ruandu 1983. godine. Prema franjevačkom planu "Projekt Afrika" nastojao je naučiti lokalne običaje i plemenske jezike, a pomagao je u duhovnim i materijalnim potrebama lokalnom stanovništvu, a i organizirao je i konvoje humanitarne pomoći.

U Ruandi je trajao rat i genocid 1994. godine između pripadnika plemena Hutu i Tutsi. Gotovo svi svećenici bijelci napustili su zemlju. Vjeko Ćurić je ostao. Više puta bio je u smrtnoj opasnosti za vrijeme i nakon rata. U travnju 1996. godine dva su ga razbojnika napala želeći ga strijeljati, ali im je uspio pobjeći.

Nije preživio napad 31. siječnja 1998. godine, kada je ubijen u Kigaliju. Pokopan je u mjestu Kivumu, u župnoj crkvi koju je dao sagraditi s vjernicima. Sprovod je vodio apostolski nuncij u Ruandi poljski nadbiskup Juliusz Jacucz.

Dan nakon njegova ubojstva, papa Ivan Pavao II. spomenuo ga je u govoru na Trgu Sv. Petra u Vatikanu rekavši: "Fra Vjeko još je jedna žrtva dodana dugom nizu misionara koji su svoju ljubav prema Kristu i afričkim narodima potvrdili žrtvujući vlastiti život."

 

 

 

  • Hits: 222

Subcategories

Izdvojeno

U Žepču postavljeni parking aparati

U Žepču postavljeni parking aparati

U cilju osuvremenjavanja i olakšavanja usluga naplate parkinga u gradu Žepču nabavljena su i instalirana 2 parking aparata. Isti su postavljeni u centru grada u ul. Prvoj. Vrijeme naplate: od 7 do...

30-07-2015 Hits:2583 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:2296 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more

Vrijeme u Žepču

1°C

Žepče

Fair

Humidity: 93%

Wind: 1.61 km/h

  • 12 Feb 2016 8°C 2°C
  • 13 Feb 2016 8°C 2°C

Društvene mreže

Untitled