GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 9:49 AM CEST, May 3, 2018

NATO avioni nas zaprašuju

User Rating:  / 3
PoorBest 

Neobični tragovi u vidu bijelih linija koje su se pojavile protekli vikend na nebu iznad Sarajeva privukle su pažnju građana. U prvi mah liče na sasvim običan trag kakav ostaje iza aviona. No, kako ti tragovi nisu nestajali ni nakon nekoliko sati, građani su se s pravom zapitali o čemu je, ustvari, riječ.

Šefik Avdagić je novinar, ali i pasionirani istraživač ovog fenomena. On je za portal "Dnevnog avaza", rekao da ovo nije nimalo bezazlena pojava. Ovakvu pojavu je, kako kaže, nedavno vidio u Hrvatskoj, gdje su se linije praktično ukrštale čineći svojevrsnu rešetku.

- Ovu neobičnu pojavu sam primijetio i u subotu na potezu prema Bjelašnici. Oko pet, šest aviona počelo je da nadlijeće od 10 pa sve do 15 sati. Riječ je, zapravo, o "zaprašivanju" o čemu kolaju razne priče unazad 4-5 godina i na internetu.

 Prema nekim službenim podacima riječ je o programu "zaprašivanja" i spašavanja zemlje i klime u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Još 20. februara 2010. godine je grupa američkih geoinžinjera predložila američkoj Vladi da se godišnje u atmosferu ispusti od 100 do 200 miliona metričkih tona aluminija protiv globalnog zagrijavanja. Mora se priznati da je to fascinirajući podatak - kaže Avdagić.

Osim toga, na internetu se može pronaći podatak da se to "zaprašivanje" provodi od strane NATO-vih vojnih aviona.

- Vjerujte da nam poslije svih ovih priča nije nimalo jednostavno, a niko od zvaničnika ne nudi nikakvo objašnjenje. Recimo, u susjednoj Hrvatskoj je zastupnica u hrvatskom Saboru Mirela Holy na inicijativu grupe građana postavila zastupničko pitanje o kakvoj se pojavi radi. Odgovor hrvatske Vlade je bio da je riječ o običnom tragu mlaznih aviona i na tome se sve završilo- istakao je Avdagić.   

Poznato je da je rađeno i ispitivanje sastava tih tragova i utvrđeno je da se radi o mješavini aluminija, barija i stroncija, a sve sa ciljem regulisanja klimatskih promjena.

No, čini se da je najzanimljiviji detalj u cijeloj priči spominjanje korporacije za proizvodnju hrane koja se bavi proizvodnjom sjemena otpornih na aluminij.

- To znači da, ako zasadimo biljku sa normalnim sjemenom, u ovim uslovima neće uspjeti. U tom slučaju će te korporacije ponuditi svoje sjeme koje će uspjeti na zaprašenom području i koje je otporno na toksine.

 Problem je što nas niko ništa ne pita, a avioni nadlijeću i puštaju tragove. Kako onda u ovakvoj situaciji umiriti građane- pita se na kraju razgovora Avdagić, koji je svojevremeno bio urednik magazina "Arka" i "Piramida". 

(avaz.ba)

 

 

Comments  

 
+3 #10 avioni prave oblakeLucija Babić 2014-09-12 13:24
od majskih poplava pratim avione koji ostavljaju tragove i u kratkom roku lijepo plavo nebo pretvore u totalno sivilo nakon čega uvijek slijedi grmljavina i poplava Bravo za ovaj napisani tekst pa neka se stide ovi koji glupo komentiraju jer se to događa i njima i njihovim najmilijim ;( Glavu gore i brzo će vam sve biti jasno :*
Quote
 
 
-1 #9 NaslovIme 2012-11-02 10:15
Quoting Žepčak!:
Zaista čuda se dešavaju. Ja jutros ustao u 6, a ono tek 5 sati. I to su uspjeli.


Bastards!
Quote
 
 
+1 #8 I sat se promijenio!Žepčak! 2012-10-28 05:49
Zaista čuda se dešavaju. Ja jutros ustao u 6, a ono tek 5 sati. I to su uspjeli.
Quote
 
 
0 #7 Skok iz svemiraDr. No 2012-10-25 23:04
To je vjerovatno Felix Baumgartner morao da izvrši malu nuždu tijekom skoka iz svemira. Eto gađo Sarajevo pa mu se malo omaklo pa zapišo nebo izmad Bjelašnice.
Quote
 
 
-2 #6 RE: NATO avioni nas zaprašujuYo!!! 2012-10-24 21:14
B*al*i*j*e nisu navikla na avione hahahahah
Quote
 
 
0 #5 Praše li ga, prašeCesar Millan 2012-10-24 08:01
Jest bilo fascinantno nebo u subotu. Putovao sam iz Hercegovine preko Kupresa do ovamo, i čudili smo se u autu kako se u svakom trenutku na nebu vidi od pet do deset aviona istovremeno. A tragova od aviona na sve strane, prava mreža.
Ne vjerujem da je zaprašivanje, nego mislim da su u pitanju pogodni atmosferski uvjeti, tj. odlična vidljivost jer je većina aviona bila možda desetak stupnjeva iznad linije horizonta, znači jako jako daleko od nas.
Quote
 
 
+4 #4 Bijeli prahoviŽepčak! 2012-10-23 17:33
Četiri opasne praškaste tvari - brašno, sol, šećer i droga. Još kad Ameri prospu iz neba neke "koktele" neka nam Bog pomogne.
Očito da misiju "mira i demokracije" još nisu završili.
Badava smo progutali tolike količine zastarjelih robnih rezervi hrane, napitaka, lijekova, oružja i stotine drugih čuda. Idu kao ludi Marllboro, Cola, sve vrste droge, stara zapadnjačka vozila, mobiteli, skypovi, "modna" odjeća, razni vidovi edukacija, izopačeni vjerski obredi i njihovi realizatori (vehabije, kateheze itd).
Još samo nam posla fali, sa tim i para.
Vidim napolju kroz prozor avionski svjetleći trag. Što li nam on nosi "dobroga"? Sretno narode! Možda smo im komplet višak.
Quote
 
 
+3 #3 RE: NATO avioni nas zaprašujushvabo 2012-10-23 16:40
trovanje u mirnom stilu, sto metak ne stigne, stigne prah
Quote
 
 
+4 #2 RE: NATO avioni nas zaprašujukalimero 2012-10-23 15:30
kod nas ni inače nitko ništa ne pita .....pustili smo da nas voda nosi...
Quote
 
 
-5 #1 kretenbla bla 2012-10-23 13:36
kakav kreten moras bit pa vjerovat u izjave ovog kvazi novinara..kakvo zaprasivanje kretenu jebeni..
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:1679 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:6087 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled